ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

(επικαιροποίηση κειμένου 27/04/2017)

 

Κινητό ονομάζεται το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας. Είναι ένα μέσο  επικοινωνίας, το οποίο εφευρέθηκε γύρω στα 1973 και είχε ως σκοπό να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Η υπερβολική χρήση των κινητών, όμως προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, που προέρχονται από το γεγονός ότι τα τηλέφωνα αυτά εκπέμπουν ακτινοβολία.

 

Πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοποθετεί για αρκετή ώρα την ημέρα μια κεραία ασύρματης ακτινοβολίας δίπλα στο κεφάλι του. Αξίζει να σημειωθεί  πως το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100MHz (που σημαίνει πως το φαινόμενο που μελετάμε συμβαίνει μια φορά το δευτερόλεπτο), κατά τη διάρκεια της ώρας που μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο.

 

Ο Δρ. George Carlo (επιδημιολόγος), ιδρυτής του Safe Wireless Initiative, το οποίο αφορά τον περιορισμό της έκθεσής μας στην ακτινοβολία, αναφέρει το εξής: «Χρειάστηκαν περίπου 100 χρόνια για να καταλάβουμε ότι ο καπνός του τσιγάρου ήταν επικίνδυνος. Χρειάστηκαν περίπου 80 χρόνια για να καταλάβουμε ότι ο αμίαντος ήταν επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο πέντε χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε) για να καταλάβουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα»

(It took about 100 years for us to figure out that cigarette smoke was dangerous. It took about 80 years to figure out that asbestos was dangerous. [But] it took us five years to figure out that mobile phones are dangerous, once we started to look)

 

 

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος

 

Η μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξήσει τις ανησυχίες για πιθανές αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται κατά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και επειδή αυτά χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, δημιούργησαν φόβους για πιθανή πρόκληση καρκίνων στον εγκέφαλο, λευχαιμίας, όγκων όπως το ακουστικό νεύρωμα, καρκίνων στα μάτια και στις σιαλογόνους αδένες. Μια μεγάλη αλλά και μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Δανία, προσθέτει ουσιαστικά νέα δεδομένα στις γνώσεις μας για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην πρόκληση καρκίνου και λευχαιμίας. Η ενδιαφέρουσα αυτή εργασία έγινε στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη. Συμπεριλήφθηκαν 400 χιλιάδες Δανοί χρήστες κινητών τηλεφώνων. Έτυχαν παρακολούθησης για διάγνωση διαφόρων μορφών όγκων, καρκίνων και λευχαιμίας για 21 χρόνια μετά από την έναρξη χρήσης κινητού τηλεφώνου. Η χρονολογία έναρξης χρήσης κινητού από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν μεταξύ 1982 και 1995. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν συσχετιζόταν με αυξημένες πιθανότητες προσβολής από όγκους στον εγκέφαλο, στις σιαλογόνους αδένες και στα μάτια. Επίσης δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου για λευχαιμία. Από την άλλη μεριά, σουηδική έρευνα έδειξε ότι σε βάθος χρόνου (συγκεκριμένα δεκαετίας) η χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι βιολογικές επιπτώσεις δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ερευνητικό αποτέλεσμα αποτιμάται από ειδική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ερευνητικό αποτέλεσμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία. Οριστικά συμπεράσματα δεν πρόκειται να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον και ίσως αργήσουν πολύ.

 

Κινητό και DNA

 

Τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι επιβλαβή για τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν διαταραχές στο DNA σε εργαστηριακές συνθήκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπειτα από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα κύτταρα παρουσίασαν σημαντική μείωση των μονών και διπλών αλυσίδων DNA (μονόκλωνο και δίκλωνο DNA). Οι επιστήμονες πάντως διευκρινίζουν ότι η μελέτη, επειδή εξελίχθηκε σε εργαστηριακό περιβάλλον, δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, αλλά τονίζουν ότι οι γενετικές και τοξικές επιδράσεις απαιτούν περαιτέρω μελέτη στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.

 

Κινητό και υπογονιμότητα

 

Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα στο σπέρμα των ανδρών και κατά συνέπεια στη γονιμότητά τους, απετέλεσε για πρώτη φορά αντικείμενο διερεύνησης. Επιστήμονες από πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας εξέτασαν σε 200 άνδρες τη βιωσιμότητα και κινητικότητα του σπέρματος τους. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι είχαν μαζί τους καθημερινά τα κινητά τηλέφωνά τους σε λειτουργία και σε κατάσταση αναμονής, είχαν κατά 33% μικρότερη ποσότητα σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με άνδρες που δεν είχαν τηλέφωνο μαζί τους. Εκτός από τη μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες αυτούς υπήρχαν και προβλήματα κινητικότητας στα υπόλοιπα σπερματοζωάρια. Άλλοι ειδικοί άσκησαν κριτική για την εργασία αυτή τονίζοντας ότι η μείωση του αριθμού και των ιδιοτήτων των σπερματοζωαρίων σε χρήστες κινητών τηλεφώνων πιθανόν να οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά κατά τη χρήση τους, επισημαίνοντας ότι αυτοί που χρησιμοποιούν συνεχώς τα κινητά τους, έχουν ένα πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με αυτούς που δεν τα χρησιμοποιούν. Η κοινωνική τάξη, η ηλικία, το στρες, οι χώροι όπου ζουν και κινούνται οι άνδρες, ο ρυθμός και ώρες εργασίες, είναι μεταξύ των παραγόντων που πιθανόν να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του σπέρματος. Η έρευνα αυτή, θα υποχρεώσει και άλλες ερευνητικές ομάδες να εξετάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό αντρών, την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος. 

 

Κινητό και εγκυμοσύνη

 

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν υπερκινητικά και με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, παιδιά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή η ακτινοβολία του κινητού, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, μέσα στην κοιλιά της μάνας, άρα και την εν γένει συμπεριφορά του αργότερα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας ( UCLA) και Aarhus της Δανίας έδειξε ότι οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν κινητό είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με προβληματική συμπεριφορά και ότι το ποσοστό αυξανόταν ανάλογα με το ποσό της δυναμικής έκθεσης στην ακτινοβολία.

 

Κινητό και αλλεργίες

 

Το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο των συσκευών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, γι’ αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να καλύπτεται το τηλέφωνο με μία πλαστική θήκη. Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση, καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο ιδίως απέναντι στο αλλεργιογόνο νικέλιο. Η χρησιμοποίηση πλαστικής θήκης, η χρήση της συσκευής μακριά από το πρόσωπο και γενικά από το δέρμα, καθώς και η απόκτηση ενός τηλεφώνου που δεν περιέχει μέταλλα, αποτελούν, κατά τους ερευνητές, τις ενδεδειγμένες λύσεις, κυρίως για όσους εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις

 

Κινητό και Aλτσχάιμερ

 

Υπάρχουν υποψίες ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη χρήση των τηλεφώνων, μπορεί να προκαλεί απώλεια με νέκρωση νευρώνων που είναι τα βασικά λειτουργικά κύτταρα του εγκεφάλου. Η απώλεια αυτή θα μπορούσε διαχρονικά να προκαλέσει ασθένειες όπως η νόσος του Aλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Και η άλλη άποψη:  Στις 6 Ιανουαρίου 2010 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό αμερικανικό περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease», έρευνα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ, που υποστηρίζει ότι τα κινητά μπορεί να μας προστατεύουν από τη νόσο του Aλτσχάιμερ και να βελτιώνουν τη μνήμη μας.

 

Όχι στο κινητό το βράδυ 


Η χρήση κινητού τηλεφώνου το βράδυ διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο και προκαλεί πονοκεφάλους και σύγχυση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Oυψάλα, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Φόρουμ Κατασκευαστών Κινητών Τηλεφώνων (Mobile Manufacturers Forum). Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που χρησιμοποιούν το κινητό τους πριν πέσουν για ύπνο αργούν να φτάσουν στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και παραμένουν λιγότερο χρόνο σε αυτά, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά για τους εφήβους, που χρησιμοποιούν συχνά τα κινητά τους τη νύχτα.

 

Η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν κάνουμε χρήση της ασύρματης τεχνολογίας είναι ξεκάθαρη: οι συνέπειες μπορεί να είναι βλαβερές. Τα αποτελέσματα επιδημιολογικών και πειραματικών μελετών σε κύτταρα και πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας είναι επιβλαβής, με συμπτώματα όπως: πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, μείωση των μαθησιακών ικανοτήτων, ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και κακοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο θα παρουσιάσουν συμπτώματα ή κάποια πάθηση.

 

Παιδιά και κινητά τηλέφωνα

 

Ο εγκέφαλος των παιδιών αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός τους αναπτύσσεται συνεχώς. Μελέτες έχουν συσχετίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με καρκίνους διάφορων ειδών, ανάμεσα στους οποίους και η παιδική λευχαιμία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου αν γίνεται αλόγιστη χρήση κινητού τηλεφώνου από ένα παιδί, είτε τηλεφωνεί, είτε το τοποθετεί στα ρούχα του.

 

·         Τα παιδιά, επειδή έχουν μικρότερο εγκέφαλο, λεπτότερο κρανίο και υψηλότερο εγκεφαλικό μεταβολισμό από τους ενηλίκους, απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τα κινητά τηλέφωνα

·         Τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, διότι η βλάβη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αθροίζεται. Ένας ενήλικος θα δεχτεί ακτινοβολία για πολύ λιγότερα χρόνια απ’ ότι ένα παιδί

·         Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συστηματικά το κινητό ενδέχεται να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου από ότι οι ενήλικοι

·         Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τακτικά κινητό τηλέφωνο έχουν βρεθεί να εμφανίζουν διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης, κόπωση, νευρικότητα και δυσλειτουργία της μνήμης

·         Ακόμα και σε κατάσταση αναμονής, το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και δεν επιτρέπεται να είναι κοντά στα παιδιά

·         Τα παιδιά δεν πρέπει να ακούν μουσική από το κινητό τηλέφωνο διότι αυτό συνεχώς ακτινοβολεί. Θα πρέπει να το το έχουν σε λειτουργία πτήσης (flight mode) ή να έχουν άλλη συσκευή MP3 μόνο για να ακούνε μουσική

 

Γι’ αυτό, συνιστούν να αποφεύγεται τελείως η χρήση του κινητού στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και για πολύ μικρή διάρκεια.

 

Σύμφωνα με την άποψη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία από τη μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, τα παιδιά – χρήστες των κινητών τηλεφώνων είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τους ακόλουθους κινδύνους για την υγεία τους:

 1.    Διαταραχή μνήμης

 2.    Μείωση της προσοχής

 3.    Επιδείνωση της εκμάθησης και των γνωστικών δυνατοτήτων

 4.    Αυξημένη ευερεθιστικότητα

 5.    Προβλήματα ύπνου

 6.    Αύξηση άγχους

 8.    Αυξημένη επιληπτική ετοιμότητα

Επίσης, η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει δυσκολία συγκέντρωσης αλλά και κούρασης.

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν αποδεικνύονται μόνο από την Ρωσική Επιτροπή,  για την προστασία από τη μη –ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά και από άλλα ινστιτούτα, επιτροπές ή υπουργεία όπως:

 ·        Η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια

 ·        Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 ·        Το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας

 ·        Το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ

 ·        Η επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης «Independent Expert Group on Mobile Phones» (ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα κινητά τηλέφωνα)

 ·        Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και της Γαλλίας

 ·        Η φιλανδική επιτροπή Προστασίας από τις ακτινοβολίες

 ·        Η Γερμανική Ακαδημία Παιδιατρικής   κ.ά.

 

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν την κινητή τηλεπικοινωνία υποβάλλουν τον εγκέφαλο τους σε ακτινοβολία και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, δεν είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον που προέρχεται από τον καπνό ή το αλκοόλ.

 

 Ο Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός στο πανεπιστήμιο Warwick και δύο φορές υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής είπε: « Ως γονιός θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να επιτρέψω στα παιδιά μου τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και για πολύ λίγο χρόνο. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγουν τα κινητά»

 

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε;        

 

·         Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας εκπέμπεται συνεχώς, οπότε πάρτε τα παρακάτω μέτρα:

·         Μειώστε τη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, μιλήστε μόνο για σημαντικά θέματα και όσο λιγότερο χρόνο μπορείτε

·         Μη χρησιμοποιείτε το κινητό σε κλειστούς χώρους (αυτοκίνητο, ασανσέρ), διότι η ακτινοβολία ανακλάται στα τοιχώματα και επιστρέφει

·         Όσο περιμένετε για να συνδεθείτε, απομακρύνετε τη συσκευή από το αυτί σας

·         Όταν το σήμα μας είναι χαμηλό, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη. Μη μιλάτε στο κινητό όταν έχει κακό σήμα

·         Επιλέξτε κινητό που εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία, δηλαδή έχει με χαμηλό Specific Absorption Rate (SAR), μια μονάδα που μετράει την ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα όταν χρησιμοποιείται η συσκευή. Τιμές SAR έως 0,4 είναι πολύ καλές, από 0,4 έως 0,7 είναι καλές ή μέτριες, ενώ κινητά με τιμές 0,7 έως 1 είναι από τα «ζεστά». Για τιμές πάνω από 1, απλώς μην το αγοράσετε!

·         Αγοράστε μια συσκευή «bluetooth» που εκπέμπει το 1/100 της ακτινοβολίας ή μια συσκευή «hands-free»

·         Προσέχετε πού και πώς τοποθετείτε το κινητό σας. Αποφεύγετε να το βάζετε στην τσέπη σας. Αν αυτό είναι απαραίτητο, τοποθετήστε το με τέτοιο προσανατολισμό ώστε η πίσω πλευρά να μην εφάπτεται στο σώμα, καθώς αυτή είναι η πλευρά από την οποία τα περισσότερα κινητά εκπέμπουν τη μέγιστη ένταση ακτινοβολίας.

 

 

Χρειάζεται εγρήγορση και συνεχής έρευνα

 

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν τεκμηρίωσε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λόγω κινητών τηλεφώνων και σταθμών βάσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, εντούτοις επιβάλλονται προφυλάξεις:

·         Αρχικά πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες από τους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς για τα ασφαλή επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που πρέπει να υπάρχουν στην κινητή τηλεφωνία 

·         Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο όταν είναι απαραίτητο

·         Ο χρόνος χρήσης των κινητών τηλεφώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατό συντομότερος τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά

·         Η χρήση ειδικών ακουστικών τύπου hands free μειώνει πολύ τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στα οποία υποβάλλεται ο εγκέφαλος μας κατά τη χρήση του κινητού

·         Επίσης στο αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να μη μιλάμε στο κινητό. Ακόμη και εάν υπάρχει hands free, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να μιλούμε διότι έστω και με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, ο κίνδυνος δυστυχημάτων και απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι μεγαλύτερος

 

Πηγές:     https://www.medlook.net/Λευχαιμία/2788.html

https://www.medlook.net/Ηλεκτρομαγνητικά-πεδία/742.html

http://www.radiationresearch.org/pdfs/rncnirp_children.pdf

https://www.orl.gr/disease/κινητό-τηλέφωνο-και-ακτινοβολία

http://www.paidiatros.com/prolipsi/asfalia/pregnancy-mobile-phones

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του σχολείου